Branża spożywcza rozbudowuje magazyny

Rośnie udział branży spożywczej w najmie powierzchni magazynowej. Producenci budują własne obiekty, powiększa się także liczba magazynów o temperaturze kontrolowanej.

Publikacja: 04.06.2025 09:56

Branża spożywcza rozbudowuje magazyny

Magazyn Tymbark otworzony w czerwcu 2025 roku

Foto: Maspex

Grupa Maspex uruchomiła na początku czerwca zautomatyzowane centrum dystrybucyjno-logistyczne w Tymbarku. Obiekt wartości 165 mln zł położony jest w sąsiedztwie zakładu produkcyjnego marki. 

Magazyn wysokiego składowania o powierzchni ponad 6600 m kw. Dysponuje 27 tys. miejsc paletowych i obsługuje ponad 8 tys. palet na dobę. Budowę rozpoczęto w październiku 2023 roku. 

Czytaj więcej

Nowe morskie terminale i promy

W obiekcie działa 7 automatycznych układnic poruszających się wzdłuż regałów, które umożliwiają szybkie i wydajne operowanie paletami na dużej wysokości. System SVL obejmuje 6 pojazdów wahadłowych, które transportują towary między strefą składowania a obszarem kompletacji, pakowania i załadunku. Dodatkowo 12 gondol monorail porusza się po pojedynczej szynie, przewożąc palety między zakładem produkcyjnym a centrum logistycznym. 

Dzięki nowemu centrum logistycznemu dzienna liczba palet wysyłanych bezpośrednio do klientów wzrosła jedenastokrotnie. – Nasza logistyka i magazyny wysokiego składowania są zautomatyzowane na najwyższym, dostępnym obecnie, światowym poziomie. Doinwestowanie naszych fabryk, centrów logistycznych i procesów technologicznych uważam za jeden z największych sukcesów. To jedna z kluczowych przewag biznesowych Grupy Maspex. Centrum w Tymbarku to przedsięwzięcie, które uelastyczni całą naszą strukturę logistyczną i rozszerzy nasze możliwości dystrybucyjne – podkreśla współwłaściciel i prezes zarządu Grupy Maspex Krzysztof Pawiński. 

Grupa Maspex posiada 28 magazynów wysokiego składowania, w tym 5 centrów dystrybucyjno-logistycznych. Łączna liczba miejsc paletowych wynosi 700 tys. 

Magazyny sieci handlowych

W magazyny inwestują nie tylko producenci spożywczy. Także sektor handlowy to ważna grupa najemców na rynku magazynowym. – Pomimo trudniejszego otoczenia makroekonomicznego, sieci handlowe należą do najbardziej aktywnych klientów na rynku magazynowym. W ubiegłym roku udział handlu w strukturze popytu netto wyniósł 29% i wzrósł o 15% względem 2023 roku – porównuje dyrektor Działu Badań i Analiz Rynkowych AXI IMMO Monika Rykowska. 

Czytaj więcej

Coraz mniej chętnych na magazyny

Dodaje, że cechą charakterystyczną tej grupy najemców jest wynajem dużych powierzchni przekraczających 10 tys. lub nawet 20 tys. m kw. Przykładem może być magazyn centralny Aldi o powierzchni 43 tys. m kw., który wznoszony jest w podwarszawskim Emilianowie i ruszy w pierwszym kwartale 2026 roku. Obiekt ma strefę chłodniczą, która zapewni około 25% dostaw w warunkach kontrolowanej temperatury. 

Małopolskim na Podkarpaciu. Zatrudnienie znajdzie w nim kilkaset osób. 

Żabka oficjalnie otworzyła 24 kwietnia w Kątach Wrocławskich centrum logistyczne o powierzchni 35 tys. m kw., z potencjałem do ekspansji o kolejne 6,5 tys. m kw. 

Mroźnie to stabilny rynek

Przybywa również magazynów do składowania produktów świeżych. – W ostatnich kilkunastu miesiącach odnotowaliśmy kilka transakcji wynajmu powierzchni dedykowanych klientom, których oczekiwaniem było wyposażenie magazynów w system kontroli temperatury. Mówimy tu zarówno o powierzchniach chłodzonych (np. w zakresie 2–8°C), jak i mroźniach (do -24°C) – przyznaje dyrektor w Dziale Powierzchni Logistycznych i Przemysłowych, Colliers Grzegorz Paluch. 

Wśród najemców wymienia: Nagel Group, która podpisała umowę na 21 tys. m kw. w parku Cool wzniesionym przez LemonTree oraz na 30 tys. m kw. w parku Booster w Zabrzu. QSL wynajął 12,5 tys. m kw. w DL Invest Park w Teresinie. Bidfood Farutex wynajął blisko 10 tys. m kw. w Prologis Park Wrocław III i w tym samym miejscu najemcą został Iglotex, który podpisał umowę na 4,5 tys. m kw. Nowe obiekty oddały do użytku także Frigo Logistics, Lineage oraz New Cold. 

Czytaj więcej

Średniacy mają pod górę

Paluch zaznacza, że popyt na tego typu nieruchomości jest jednak stosunkowo niewielki. – Koncentruje się wokół kilku wyspecjalizowanych firm, które wraz z rozwojem biznesu zgłaszają zapotrzebowanie na nowe lokalizacje lub rozbudowę już istniejących obiektów. W porównaniu do dynamicznie rozwijającego się rynku powierzchni suchych, wzrost w segmencie magazynów chłodniczych i mroźniczych jest znacznie wolniejszy i nie spodziewamy się istotnych zmian w tym zakresie w najbliższym czasie – przewiduje dyrektor Colliers.

Zaznacza, że budowa nowej chłodni lub mroźni to inwestycja długoterminowa, wymagająca wysokich nakładów początkowych lub znacznie wyższego czynszu związanego z dostosowaniem budynku do odpowiednich warunków. 

Grupa Maspex uruchomiła na początku czerwca zautomatyzowane centrum dystrybucyjno-logistyczne w Tymbarku. Obiekt wartości 165 mln zł położony jest w sąsiedztwie zakładu produkcyjnego marki. 

Magazyn wysokiego składowania o powierzchni ponad 6600 m kw. Dysponuje 27 tys. miejsc paletowych i obsługuje ponad 8 tys. palet na dobę. Budowę rozpoczęto w październiku 2023 roku. 

Pozostało jeszcze 92% artykułu
2 / 3
artykułów
Czytaj dalej. Subskrybuj
Rynek
Największy najemca magazynów powiększy przewagę nad innymi branżami
Materiał Promocyjny
Mieszkania na wynajem. Inwestowanie w nieruchomości dla wytrawnych
Rynek
Deweloperzy liczą na poprawę popytu na magazyny
Rynek
Najkosztowniejsze magazyny rosną w Polsce jak grzyby po deszczu
Rynek
Rośnie popyt na magazyny, rok zapowiada się lepiej niż poprzedni
Rynek
Magazyny pozostaną „zielone”, bo to się opłaca