W Europie do największego marnotrawstwa żywności dochodzi u konsumentów. W produkcji, przetwórstwie i transporcie łącznie marnuje się mniej żywności niż w polskich gospodarstwach domowych.
Żywność dla potrzebujących
Z badań Instytutu Ochrony Środowiska-Państwowy Instytut Badawczy przeprowadzonych w 2017 i 2018 roku w jednostkach zajmujących się transportem i magazynowaniem zarówno surowców, jak i produktów spożywczych wynika, że straty stanowią średnio zaledwie 0,019% transportowanej żywności, natomiast w trakcie magazynowania w centrum logistycznym 0,18%.
Tymczasem poniżej granicy ubóstwa żyje w Polsce ponad 4,1 mln osób, a w ubóstwie skrajnym 1,6 mln osób. – Jesteśmy zdeterminowani by wyeliminować ubóstwo i głód oraz wspierać odpowiedzialną konsumpcję i produkcję. Aby zrealizować ten cel, podjęliśmy współpracę z Polską Federacją Banków Żywności. Do współpracy zaangażowaliśmy wszystkie spółki w Polsce, ponieważ produkty, które przewozimy dla Banków Żywności, wymagają różnych warunków w transporcie – wyjaśnia Jakub Krzewina, Group CSR manager z Grupy Raben.
Czytaj więcej w: Echa przejęcia Pekaes przez Geodis