Dania z niczego

Firmy logistyczne walczą z marnotrawstwem żywności. Dzięki sprawnym przewozom najbiedniejsi otrzymują miliony darmowych posiłków rocznie.

Publikacja: 29.10.2020 13:37

Dania z niczego

Foto: logistyka.rp.pl

W Europie do największego marnotrawstwa żywności dochodzi u konsumentów. W produkcji, przetwórstwie i transporcie łącznie marnuje się mniej żywności niż w polskich gospodarstwach domowych.

Żywność dla potrzebujących

Z badań Instytutu Ochrony Środowiska-Państwowy Instytut Badawczy przeprowadzonych w 2017 i 2018 roku w jednostkach zajmujących się transportem i magazynowaniem zarówno surowców, jak i produktów spożywczych wynika, że straty stanowią średnio zaledwie 0,019% transportowanej żywności, natomiast w trakcie magazynowania w centrum logistycznym 0,18%.

""

Foto: logistyka.rp.pl

Tymczasem poniżej granicy ubóstwa żyje w Polsce ponad 4,1 mln osób, a w ubóstwie skrajnym 1,6 mln osób. – Jesteśmy zdeterminowani by wyeliminować ubóstwo i głód oraz wspierać odpowiedzialną konsumpcję i produkcję. Aby zrealizować ten cel, podjęliśmy współpracę z Polską Federacją Banków Żywności. Do współpracy zaangażowaliśmy wszystkie spółki w Polsce, ponieważ produkty, które przewozimy dla Banków Żywności, wymagają różnych warunków w transporcie – wyjaśnia Jakub Krzewina, Group CSR manager z Grupy Raben.

Czytaj więcej w: Echa przejęcia Pekaes przez Geodis

Od 2015 roku Grupa Raben przewiozła charytatywnie dla Banków Żywności 14 tys. palet, dzięki czemu uratowała 8,5 tys. ton żywności przed utylizacją. To 16 mln wydanych posiłków, milion zł oszczędzonych na utylizacji oraz 35 tys. ton CO2 powstrzymane od emisji.

Federacja Polskich Banków Żywności zapowiada, że tegoroczna świąteczna zbiórka dla potrzebujących odbędzie się 29-30 listopada i weźmie w niej udział ponad 53 tys. wolontariuszy. Akcją objętych jest ponad 3,3 tys. sklepów z niemal 550 miejscowości.

Czytaj więcej w: „To będzie jatka” — uważają spedytorzy na Wyspach

Marnotrawstwu żywności zapobiega też Caritas Polska. – Do końca września wolontariusze Caritas odebrali już 3 355 ton żywności. W ubiegłych latach, w ramach Spiżarni Caritas, przekazano potrzebującym: w roku 2017 i 2018 ponad 2,6 tys. ton żywności, a w roku 2019 ponad 4 tys. ton żywności o wartości 50 mln zł. Odbieramy żywność także z ponad 40 magazynów i hurtowni – podkreśla rzecznik Caritas Polska Marta Bednarz.

Ważny transport

Banki Żywności pozyskują żywność bezpłatnie od producentów, sieci handlowych, restauracji. Rocznie ratują średnio 80 tys. ton żywności. By organizacja mogła wykorzystać w pełni swój potencjał i zwiększyć skalę pomocy, potrzebne są pieniądze na pokrycie kosztów przechowywania i transportu żywności.

Czytaj więcej w: Unijne zielone korytarze po raz drugi

Znaczenie transportu jest nie do przecenienia, ponieważ najczęściej darczyńcy przekazują produkty z kończącym się terminem ważności, w związku z czym czas dostawy jest bardzo ograniczony. Produkty nawet z dwudniowym terminem przydatności do spożycia mogą trafić na stół i nakarmić niejedną głodną osobę. – W takich sytuacjach nie możemy sobie pozwolić na jakikolwiek błąd, każda godzina opóźnienia może skutkować przeterminowaniem produktów i w konsekwencji ich utylizacją. Naszą misją jest walka z marnotrawstwem żywności, dlatego musimy działać szybko i bezbłędnie. Dostawy do Banku Żywności otrzymują status VIP – podkreśla kierownik Działu Transportu, Fresh Logistics Polska Tomasz Widurski.

Czytaj więcej w: Węgry i Polska zaskarżyły Pakiet Mobilności

Zaznacza, że nie wpływa to negatywnie na system dystrybucji. – Zlecenia od Banków Żywności transportu darowanych produktów najczęściej dotyczą dużych producentów żywności. Ich zakłady są zlokalizowane w przemysłowych częściach miast, gdzie dojazd dla naszych samochodów nie stanowi problemu. W głównej mierze darczyńcy to nasi stali zleceniodawcy, u których codziennie realizujemy odbiory przesyłek, mamy stały kontakt, znamy ich potrzeby i ograniczenia. Dlatego dołączenie przesyłek Banków Żywności daje nam wręcz możliwość lepszego wypełnienia samochodu na odbiorze – tłumaczy menedżer ds. Kluczowych Klientów, Raben Logistics Polska Małgorzata Czechowska.

Wskazuje, że obsługa przesyłek drobnicowych wiąże się z nierównym rozłożeniem ilości dziennych. – Początek tygodnia zazwyczaj wiąże się z mniejszą liczbą palet, wtedy mamy największe możliwości na realizację dodatkowych zleceń. Jesteśmy umówieni z Bankami Żywności, aby przekazywały nam zlecenia z kilkudniowym wyprzedzeniem. Taka współpraca pozwala optymalnie zaplanować ich realizację, wykorzystując w pełni nasze możliwości transportowe – wyjaśnia Czechowska.

Komentarz partnera

""

Foto: logistyka.rp.pl

Jakub Krzewina, Group CSR manager, Grupa Raben

Działalność Banków Żywności jest niezwykle istotna ze społecznego punktu widzenia, gdyż skala marnowania żywności – nie tylko w Polsce – jest bardzo duża. Ma ona również przełożenie na kwestie środowiskowe. My z kolei zajmujemy się transportem i magazynowaniem produktów, także klientów z branży FMCG.

W Grupie Raben rozumiemy CSR jako współpracę na rzecz budowania dobrobytu społecznego tak, aby przyszłe pokolenia miały dostęp do tych samych zasobów co my. Kwestia współpracy z Bankami Żywności nabrała szczególnego znaczenia w trakcie pandemii. Podmioty czy to ze sfery publicznej, prywatnej, czy pozarządowej, nie są często w stanie same realizować bieżących zadań. Dokładnie tak jest w przypadku działalności Banków Żywności. Niestety pandemia spotęgowała ten problem, gdyż sprawiła, że sytuacja życiowa wielu osób pogorszyła się. Jesteśmy zdeterminowani aby wyeliminować ubóstwo i głód oraz wspierać odpowiedzialną konsumpcję i produkcję. Zachęcamy również naszych klientów do przekazywania swoich produktów.

Chciałbym, aby świat równie stanowczo zareagował na walkę z kryzysem klimatycznym, jak był gotów wprowadzić masowo lock down gospodarek w marcu. Globalny kryzys wymaga globalnych, skoordynowanych działań. Przed światem jest wiele wyzwań. Potraktujmy poważnie plany UE w kontekście odbudowy gospodarek po obecnym kryzysie. Inwestujmy w rozwiązania i technologie, które mają „zieloną” przyszłość. Grupa Raben chce być częścią tych zmian. O podejmowanych przez nas działaniach w zakresie zrównoważonego rozwoju i walki z kryzysem klimatycznym można przeczytać w naszym Raporcie Społecznym dostępnym na stronie internetowej firmy (www.raben-group.com).

W Europie do największego marnotrawstwa żywności dochodzi u konsumentów. W produkcji, przetwórstwie i transporcie łącznie marnuje się mniej żywności niż w polskich gospodarstwach domowych.

Żywność dla potrzebujących

Pozostało 97% artykułu
Logistyka Kontraktowa
Jak branża TSL ma raportować ESG?
Logistyka Kontraktowa
Potencjał międzynarodowych przesyłek kurierskich
Logistyka Kontraktowa
ESG poniżej zera
Logistyka Kontraktowa
Czy ESG zagrozi istnieniu polskich firm?
Materiał Promocyjny
Klimat a portfele: Czy koszty transformacji zniechęcą Europejczyków?
Logistyka Kontraktowa
Redakcja dziennika Rzeczpospolita zaprasza na VI Spotkanie Liderów branży TSL