Wartość eksportu produktów rolno-spożywczych z Polski osiągnęła w 2023 roku rekordowe 51,8 mld euro (236 mld zł) i była o 8,1 proc. wyższa niż przed rokiem, odnotował Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa. Jednocześnie udział eksportu rolno-spożywczego w wartości całego polskiego eksportu zwiększył się z 13,8 proc. w 2022 roku do 14,7 proc. w ub.r. Dodatnie saldo wymiany handlowej wyniosło 18,6 mld euro (85 mld zł) i było o 19 proc. wyższe niż w 2022 roku.
Mięso na pierwszym miejscu
Wartość wyeksportowanego mięsa, przetworów mięsnych i żywca sięgnęła 9 mld euro i była to największa pozycja, gdy wartość cukrów i wyrobów cukierniczych wyniosła 3,8 mld euro, a produktów mlecznych 3,3 mld euro.
Czytaj więcej
Koleje Ukraińskie (UZ) planują duże inwestycje, w tym w linie normalnotorowe. Dzięki nim przejmą lukratywne przeładunki na granicach.
Obiecującym rynkiem są kraje południa Europy. – W latach 2019–2023 eksport żywności z Polski do Bułgarii i Rumunii wzrósł odpowiednio o 43 proc. i 47 proc. Całkowity eksport z Polski do Bułgarii i Rumunii wzrósł jednak w tym czasie o 81 proc. i 41 proc. Trudno więc powiedzieć, żeby eksport żywności rósł jakoś szybciej – przyznaje dyrektor Biura Analiz Programowych i Ewaluacji Banku Gospodarstwa Krajowego Adam Piłat.
Zaznacza, że w tym samym okresie eksport żywności z UE do Bułgarii i Rumunii wzrósł odpowiednio o 63 proc. i 57 proc. (czyli bardziej niż eksport z samej Polski). – Całkowity eksport UE do Bułgarii i Rumunii wzrósł w tym czasie odpowiednio o 53 proc. i 40 proc. Wychodzi na to, że w przypadku całej UE łatwiej można uzasadnić, że rośnie znaczenie żywności w eksporcie do Bułgarii i Rumunii – porównuje Piłat, posługując się danymi Eurostatu.